sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Parveke kesäkuntoon

Puutarhamyymälä. Suosikkipaikkojani näin keväisin.

En ole fanaattinen kaupunkiviljelijä, vaan istutan parvekkeelleni mieluiten silmää ilahduttavia kukkia. Tänä viikonloppuna ohjelmassa onkin ollut kukkien valintaa ja istuttamista. Yritin tavoistani poiketen suunnitella tarkasti etukäteen, mitä ostan ja mitä mihinkin ruukkuun laitan, Vaan puutarhamyymälässä kaikki menikin sitten uusiksi. Tuli tehtyä heräteostoksia listan ulkopuolelta, ja toisaalta taas rakastamiani neilikoita ei vielä ollut. Myin lukioaikaan parina kesänä kukkia torilla, ja neilikat nousivat silloin lempikesäkukikseni. Petunioita tai samettiruusuja taas en parvekkeelleni halua, niistä sain tarpeekseni.
Mitä värejä! 
Ostin tässä vaiheessa orvokkeja, lobelioita, lumihiutaleita ja tähtikukkia. Värit pääasiassa violettia ja vaaleanpunaista, lobeliat sinisiä. Se on minusta jotenkin se ainoa oikea lobelian väri. Laitoin nyt noita vähän paremmin kylmää kestäviä kasveja, vähän myöhemmin luvassa sitten toinen istutussessio. Silloin laitan vielä yrttejä kasvamaan, ja toivon mukaan saan myös niitä neilikoitakin.

Meillä on länsiparveke, jolle aurinko alkaa paistaa vasta iltapäivisin viiden jälkeen. Työpäivien jälkeen se onkin aivan ihana paikka, ehtii vielä nauttia illan auringosta. Vietän kesäisin paljon aikaa parvekkeella lueskellen, musiikkia kuunnellen ja aurinkoa ottaen. Siksi haluan myös tehdä siitä viihtyisän, ja oman näköiseni.
Nämä lähtivät matkaan. Muiden muassa,
Kokeilen joka vuosi vähän eri kasveja. Osa kokeiluista on onnistunut, osa ei. Viime kesänä sain laventelin menestymään, mutta mereltä päin puhaltanut kova tuuli katkoi riippapelargoniat. Niitä en sitten tänä vuonna hankkinut. Toissa kesän kokeiluna oli köynnöskrassi, joka osoittautui varsinaiseksi kirvamagneetiksi. Ei kiitos sitäkään enää.

Tämän kesän kokeiluna laitoin parvekkeelle kukintansa lopettaneen tulilatvan ja gloxinian osaksi kesäkukka-asetelmia. Ne kun kuulemma saa kukkimaan uudestaan, ja tulilatvan pitäisi sopia parvekkeemme oloihin. Katsellaan nyt miten lähtevät menestymään, ja tuleeko niihin uusia nuppuja. Ainakin ne tuovat nyt vihreyttä, kun monet muut vasta istuttamani kasvit ovat vielä varsin pieniä ja vaatimattomia.



Viininpunaisia orvokkeja ja lobelioita. Olen viimeinkin oppinut istuttamaan tarpeeksi harvaan! 

Ennen olisin heittänyt tulilatvan tässä vaiheessa roskiin. Nyt se päätyi ulos samaan ruukkuun orvokin ja vaaleanpunaisen lumihiutaleen seuraksi. Katsellaan. lähteekö kukkimaan uudestaan,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti